Merhaba Bezsiz Hayat

Bir tuvalet macerasına hazır mısınız? Hayatınızda kullanmadığınız kadar çiş ve kaka kelimelerini kullanmaya hazır mısınız? Bu maceranın yorucu ama aslında çok eğlenceli olduğunun farkında mısınız? Ve daha bir sürüsü… Haydi gelin bu maceraya birlikte yolculuk edelim;) İşte bizim tuvalet maceramız…

Her altı ayda kızımı pedagoga götürüyorum rutin gelişimi için. 18 aylıkken gittiğimizde konu tuvalet eğitimine de geldi. Pedagogumuz tuvalet eğitiminin 30 aylıkken başlanması gerektiğini dile getirmişti. Biz de tamam dedik, doğru zamanın gelmesini bekleyeceğiz o zaman. Fakat birkaç aydır bebeğim, hem kaka hem de çişinin geldiğini söylüyor ve bez değiştirmelerimiz ciddi krize dönüşüyordu. Son bir aydır, “anne bana bez koyma” diye birkaç kere açıkça söyledi ve ben kızımın bu mutsuzluğuna son vermek istedim. Bu kadar aleni işaretleri sırf zamanı gelecek diye bekletmek ve bebeğimi daha fazla huzursuz etmek istemedim.

Halbuki aylar önce Yeditepe Üniversitesinde Ebeveyn Koçluğu eğitimlerini alırken “Tuvalet Eğitimi” bölümünde, tuvalet alışkanlığı için olan bütün testleri kızım için de yapmış ve hazır olduğunu görmüştüm. Haydi gelin bu testi tekrar birlikte yapalım:

1.  Mesane kontrolü ne düzeyde?

  • İki veya üç saat süresince bezi kuru oluyor mu?
  • Yüzüyle, mimikleriyle bunu gösteriyor mu?

2.  Bedensel gelişimi uygun mu?

  • Elleriyle çeşitli objeleri kavrayabiliyor mu?
  • Legoları takıp çıkarabiliyor mu?
  • Tek başına bir iskemle de oturup, kalkabiliyor mu?

3.  Zihinsel gelişimi uygun mu?

  • Belli bir yere gitme talimatına uyuyor mu?
  • Yüzündeki organları gösteriyor mu?
  • Basit işlerde sizi taklit ediyor mu?
  • Bir objeyi yerleştirebiliyor mu?

Bizim testimizin sonucu çok olumluydu ama testin sonucu ne kadar olumlu olursa olsun, mesane kontrolünü muhteşem yapabilsin, fiziksel ve zihinsel gelişimi muhteşem yeterli olsun, aslında asıl en önemlisi bezsiz hayata hazır mı, bunu gerçekten istiyor mu sorusuna verebileceğimiz cevap olmalı.

Şimdiki aklım olsaydı çok erken diyenlere kapatırdım kulağımı ve çocuğumun sesini ve duygularını dinlerdim.
Bebeğim tam 23 aylıktı tuvalet eğitimine başladığımızda. Ve üçüncü gününde tamamlamıştık tuvalet eğitimini. Öyle hazırmış ki aslında. Bana düşen sadece yol göstermek ve bu süreci en keyifli hale getirip destek olmaktı.

Eğitime başlamadan bir gün önce birlikte alışverişe çıktık, bezsiz hayat alışverişiydi bizim için. Birlikte seçtik alacaklarımızı keyifle.

Bizim tuvalet eğitimi listemiz ve yaptıklarımız şu şekildeydi:

  • Tuvalet adaptörü: Basamaklı olmalıydı. Ayakları havada kalmamalı. Bir basamağa basabilmeli ve kendini daha güvende hissedebilmeliydi. Doğuştan gelen tek korku düşme korkusuysa, önce bunu güvene almalıydık dimi. ( Bu arada lazımlık hiç kullanmadık çünkü biz lazımlığa yapmıyoruz, ona büyüdüğünü hissettireceksek, o da bizim gibi klozete yapmalıydı çişini de kakasını da diye düşündük, iyi de etmişiz açıkçası) Moonstar markalı “Toilet Trainer” isimli bir adaptördü aldığımız. Bebek ürünleri satan çoğu yerde bulabilirsiniz. Bence müthiş bir ürün. Sadece kaymaması adına altına kaymaz bant yapıştırın. Tuvalet alışkanlığına biraz daha renk katmak için renkli veya figürlü tuvalet kağıtlarından kullandık.

tuvalet1

  • Alıştırma külotları: Baby Neo’nun alıştırma külotlarından almıştık. Çok fazla almaya aslında hiç gerek yokmuş. İki tane çok rahat işimizi görürmüş. Çünkü sadece uyku zamanları giydirdim. Öğle uykusu ve gece uykusu. Gün içerisinde hep normal külotları giydirdim. O ıslaklığı hissetmeliydi çünkü.

tuvalet4

  • Bol bol külot: Ah ne zormuş, şöyle eğlenceli, üzerinde karakterler olan pamuklu 1-2 yaş külodu bulmak. Ya kalıpları çok büyük ya da kesimleri çok derin bu külotların, tabii zaten zar zor buluyoruz bu 1-2 yaş külotlarını. Nedense çoğu yerde 3 yaş ve sonrası külotlar mevcut. Sonuçta etek giyiyor ya da ilk günler sadece külotla geziyor ve yerle teması olmamalı hiçbir şekilde cinsel organın, bu yüzden tam sarmalı bedenini. İnanın bakmadığım çocuk mağazası kalmadı neredeyse, hala daha da bakmaya devam ediyorum. Üzerinde sevdiği karakterler olan, bedenine göre pamuklu külotlar için. Puledro’da ve H&M’de bulabildim ben;)

 

  • Prima Pampers Bez Külot: Hiiç ama hiç gerek yokmuş bence. Sadece ilk gece bebeğim uyuduktan sonra haberi olmadan bu bez külottan bir tane giydirdim ve sabaha karşı yine haberi olmadan çıkarttım. Madem bezi bırakıyoruz, hayatımızda hiçbir zaman olmamalıydı. Ne gece ne gündüz.

 

  • Net Çocuk “Kızımın Tuvalet Kitabı”: Resmen bugünlerde başucu kitabımız oldu. Kız ve erkek çocuk olarak ayrı iki kitap şeklinde. Tuvalet eğitimine başladığımız gün okumaya başladık ve her tuvalete girişimizde klozette otururken okuduk tekrar tekrar. Kitabın arkasında ödül çıkartmaları var. Ayıcıklar çiş ya da kaka yapıyor bu çıkartmalarda ve altlarında “Büyüyorum, Büyüdüm, Harikayım, Şampiyon..” gibi olumlu ifadeler yazıyor. Her çiş/kaka sonrası bir adet çıkartmayı tuvaletin kapısına yapıştırıyorduk. Hangisini seçeceğine bebeğim karar veriyor ve kendisi yapıştırıyordu.

tuvalet3

tuvalet7

  • Büyük Ödüller:  Bahsettiğim çıkartmalardan 10 tane olunca bir büyük ödül zamanıydı bizim için. Yani 10 kere çiş veya kaka yapınca büyük bir ödül kazanıyordu bebeğim. Bu daha da eğlenceli hale getirmişti tuvalet eğitimizi. Her çiş ve kaka sonrası önce heyecanla çıkartmasını yapıştırıyor sonra da yine heyecanla kendince saymaya çalışıyordu 10 tane olmuş mu diye. Bir, iki, üç, beş, sekiz, omm:) Olmuş mu diye bana bakıyordu sonrasında. Birlikte sayıyorduk ve 10 tane olmasını bekliyorduk. Mesela büyük ödüllerimizden bir tanesi “Çiş yapan bebek” ti. Biberonu ve lazımlığı var içerinde. Suyu içiriyorsunuz biberonu ile sonrasında çiş yapıyor:) Ama içinde bezleri de vardı, e tuvalet eğitimi, bezsiz hayat diyoruz, bebeğin bezlerini de kaldırdık ve minik külotlar diktik bebeğe de. Diğer büyük ödül “Çamaşır Makinesi”ydi. Bebeklerimizin kıyafetlerini ve külotlarını çamaşır makinesinde yıkıyorduk. Deterjan bölümüne biraz su koyuyorsunuz ve makinenin içindeki çamaşırlar dönüyor müzik eşliğinde ve biraz ıslanmış çıkıyor. Sonrasında da asıyorduk çamaşırlarmızı. Büyük ödüllerimiz de bir şekilde aslında tuvalet eğitimimize destek verecek uyumlu oyuncaklardı. Konuyla alakasız oyuncak seçmemeye özellikle dikkat etmiştim. Toys R Us ‘larda bulabilirsiniz bu oyuncakları;)

tuvalet2

  • Tuvalet Saati: Biri size yarım saatte bir hep aynı soruyu sorsa rahatsız olmaz mısınız? “Eeeh yeter ” diye düşünmez misiniz? Sonuçta ilk gün yarım saatte bir ertesi günlerde saatte bir “Çişin var mı? Kakan var mı?” diye sormam gerekiyordu ama ya rahatsız olursa diye işin içerisine biraz eğlence katmak istedim. Telefonumun alarmını her yarım saatte çalacak şekilde kurdum ve alarm melodisini Pepe’nin “Çişler tuvalete, kakalar tuvalete” şarkısı yaptım ve telefonu tuvalet aynasının önüne koydum. Alarm yani bu şarkı başlar başlamaz “Aaa çişler tuvaleteee” diye benden önce koşmaya başladı. Şarkı söyleyip, dans ederek tuvalete koşmak en keyifli kısmıydı bizim için;) Alarm saatimizi de aslında yine bebeğim belirledi. İlk gün öğleden önce çok kere küloda yaptı çişini. Yaparken de ” Aaa çiş yapıyorum” diyordu ve o ıslaklığı hisseder hissetmez tuvalete koşuyordu. Bu süre yarım saatti. İlk gün öğleden sonra bu tuvalet saatini hazırladım. Biliyordum artık yarım saat süre olduğunu. Çiş gelmek üzereyken hoop şarkımız başlıyor ve tuvalete gidiyorduk. Çişini yapıp, poposunu siliyor ve sifonu kendi çekiyordu, sonrasında el yıkama keyfi ve kapıya ödül çıkartmaları zamanı geliyordu.

 

  • Dışarı Tuvaleti: Evde geçen üç günün ardından dışarıya çıkabilirdik artık. Potente Plus portatif lazımlığımız yanımızda, tuttuk parkın yolunu. Ama öncesinde anlattım “Bu bizim dışarısı için tuvaletimiz” diye uzun uzun. Kapının koluna astık Potente Plus’u bir süre. Dışarıya çıkarken “Annee, tuvaletimi unutmayalım” diye kendisi demeye başlamıştı. Ve katlayıp çantamızın içinde rahatça taşıyabiliyorduk. Tabii dışarıda daha çok sormak gerekiyormuş. Çünkü oyun, park, salıncak, kaydırak olunca söz konusu, akan sular duruyor bizde:)

tuvalet8

Tuvalet eğitimi süresince evden çıkmadık hiç. Tam başlayacağımız bir eğitim yarım kalmasın ve başarısızlık hissini yaşamasın istedim. Bir yandan da eve hapsolmuş hissini de yaşamamalıydı. Bu sebeple bol oyunlu ve keyifli bir süreç olmalıydı evde geçen o üç gün.

Aslında sadece çocuğun değil, annenin de bu süreci istemesi ve hazır olması önemli. Çünkü gerçekten o enerjiyi hissediyorlar. Hani derler ya, en çok hayvanlar ve bebekler olumlu, olumsuz her türlü enerjiyi hisseder diye, gerçekten de doğru bence. Annenin cesaretini, güvenini, keyfini ve biz bir ekibiz ve bu süreci en güzel şekilde tamamlayacağız enerjisi çok önemli. Off yoruldum, bittim, aman uykularım, öldüm, ağladım, sızlandım….bütün bunları hissediyorlar emin olun. İlk günler elinizde bezlerle geziyorsunuz, kendinizi evinizin çoğu yerine yapılmış çişleri temizlerken buluyorsunuz. Üç gün uykusuz geçiyor. Çünkü saat başı kontrol ediyorsunuz, çiş yapmış mı diye. Ya da uyandırıp soruyorsunuz “Çişin var mı?” diye. Ben sadece ilk gece çiş için kaldırdım ve tuvalete götürdüm, uyku sersemi önce ne olduğunu anlamadı ama tuvalete oturunca ağlamaya başladı. Bir daha da kesinlikle geceleri kaldırmadım tuvalete götürmek için. Zaten bez bağladığımız dönemde de sabahları bezi kuru kalkıyordu. Sabaha kadar tutma refkesi geliştiğine göre neden bezi attığımızda uykusunu bölüp rahatsız edecektim ki. Sadece dediğim gibi saat başı kontrol ettim ıslaklık var mı diye. Gece iyi geceler dilemeden önce çişimizi yaparız diyordu “Kızımın Tuvalet  Kitabı’nda;) Bu sayfayı okuyup her gece çişimizi yapıp yattık sabaha kadar.

Çişini tutma refleksini arttırabilmek adına minik minik taktikler yapmaya başladık sonrasında. Mesela;

“Anneee, Çişim geldi”

İlk gün: Altında sadece külot var. Koşa koşa tuvalete gidiyoruz, ben çıkarıyorum hızlıca külodunu.

İkinci gün: Altında yine sadece külot var. Koşa koşa tuvalete gidiyoruz, bu sefer Mavi kendi çıkarıyor külodunu ( Tabi bu birazcık daha zaman alıyor ve çişini tutuyor o esnada)

Üçüncü gün: Altında hem külot hem pantolon var. Tuvalete gidiyoruz, hem pantolonunu hem külodunu kendi çıkarıyor;)

Böylece tuvalet alışkanlığı kazanma sürecimizi tamamladık keyifle, darısı tüm hazır olan ve isteyen çocuklarımızın başına;)

Bu arada, tuvalet eğitiminde ne “çok erken” ne de “çok geç” diye bir durum yokmuş. Ama maalesef ki bizim insanımız da hep bir erken, geç söylemi var ve bu durumu maalesef ki çocuğun akıllı olması ile ilişkilendiriyorlar. Çook yanlış, çook saçma ve çook mantıksız… İşte bu saçma sapan söylemlerden bazıları:

İki yaşından önce bez bıraktıysanız: “Aaa çok erken” bu biiir. “Maşallah ne akıllısın sen” bu ikiii.

İki yaşından sonra bez kullanmaya devam ediyorsanız: “Aaa hala mı bez bağlıyorsunuz koskoca çocuğa” bu biiir. “Aklın her şeye eriyor da kıçındaki bezi bilmiyorsun bi tek” bu ikiii.

Dinlemeyin, bunlar safsatalar. Çocuğun aklıyla da gelişmişliğiyle de ilgili değil. Önemli olan çocuğunuzun bunu istemesi. Bez bırakmayı istemesi ve buna duygusal olarak kendini hazır hissetmesi!

Bol çişli, kakalı bir yazı oldu dimi;)

Çişli, kakalı bu muhabbete son vermeden önce naçizane tavsiyem; tadını çıkarın olur mu bu sürecin? Biliyorum çok zor ve çok yorucu bir süreç. Ama her çocuğun hayatında bir kere yaşayabileceği bir süreç ve bu süreç ne kadar keyifle tamamlanırsa, ruhu da o keyifle hissedecek bu süreci.

Her gün bırakmıyoruz bezi, bir kere bırakıyoruz, bu yüzden o bir kere hep hatırlayacağınız keyifli bir maceraya dönüşsün olur mu;)

Bu arada bezsiz hayata geçer geçmez evinizde kalan bezleri hediye paketi yapıp minik bir bebeğe birlikte hediye edin olur mu;) Ve gecesine de minik bir kek ya da pasta üzerinde bir mum üfleyin beraber;) Böylece “Merhaba Bezsiz Hayat” seremonisi keyifle tamamlansın;)

Merhaba bezsiz hayat…

27 thoughts on “Merhaba Bezsiz Hayat

  1. Harikasınız inci hanım.kızım 20 aylık bende onun tuvalet egitimine hazır olduguna inanıyorum.bu konudaki yazınız benim icin harika bir rehber oldu tavsiyelerinize uyucam iyi ki varsınız.

  2. Merhaba çok güzel anlatmışsınız bu zorlu süreci. Oğlum 24 aylık oldu bu aralar başlasak mı düşünceleri içindeyimdim ama yanınızdan anladigim kadarıyla biraz daha beklemeliyim. Çok teşekkür ederim tüm aşamaları paylaştığınız için

  3. İnci hanim mrb kızım 22 aylık ve doğru düzgün kelimeleri soyleyemiyor arada bezi istemediğini söylemeye çalışıyor ben sizce beklemeli miyim biraz daha yaptıktan sonra kaka söylüyor fakat cis belirtisi hiç yok. Sabah ta bez kuru olmuyor genelde geceleri su içtiği için mi acaba. Ne önerirsiniz

  4. Tebrikler!!Cok guzel bir yazi olmus.Bizde ayni donem yani 23 aylikken cikarttik bezimizi 6 gun once.Oglum Yagiz 21 ayliktan once kakasi gelince sonra cisi gelince cis geldi demeye basladi.10 gunluk bir tatil sonrasinda dilindeki bu cis mevzusunu unutmadan basladik egitime.Dediginiz gibi ilk gun her yerde cis silerken buldum kendimi.Cunku Yagiz tutup tutup son anda dayanamayip oyun oynarken kaciriyordu yere cisini.Ben her seferinde bak nasil rahatladin olabilir bir dahakine tuvaletimize yapariz dedim surekli.Ertesi gun yerleri silme dahada azaldi yerini lazimlik aldi.3.gun aksaminda icerde oyun oynarken ilk defa yanima gelip anne cis geldi deyip lazimligin yolunu tuttuk.Ve yere kacirdigi o goleti lazimligina yapti.Ben oyle mutlu oldumki benim mutlu olmamdan oda mutlu oldu.Sonrasinda hergun cok sukur tuvaletini soyledi artik hic yer silmiyoruz arada kulotlarimiz ilaniyor biraz.Ve bugun butun cisimizi klozete yaptik aparati koyup basamaga ciktik ve cisimizi yaptikca cok mutlu olduk.Oda basardikca sevinmeye basladi.Gece hic bez baglamadim alistirma kulodu giydirip konustum altimizda artik bez yok gece cis yapma tamam mi diye ve tama dedi yapmadi Yagiz.Bazen cok az islanmis oluyor.gunduz uykusunda kulotla yatiyor ve 2_3 saat islatmadan kuru kalkiyor.Simdi sadece kakamizi birakamiyoruz kuloda yapiyoruz.Tuvalete dokup bay bay diyoruz onuda tuvalette oturarak yapiyoruz zamanla onada alisacak.Cunku bunu basarmaktan cok mutlu.Oncelik cocugun sinyallerini iyi algilamak ve annenin sakin sabirli olmasi.Anlattiginiz herseyi anliyorlar.Ve basarmaktan mutlu oluyorlar.Yasasin bezsiz hayat :))))

  5. Merhaba İnci hanım benim 26 aylık kızım var bezsiz hayat için herşey hazır bezi çıkartıyoruz gece sabaha kadar boş yapmıyor sabah olduğunda cisi geliyor ve yapmak istemiyor ve korkuyor ağlamaya başlıyor kendini sıkıyor hiç bi yere de yapmıyor cisini bende tekrar bezini takıyorum onada başta yapmakdan korkuyor ama sonra yapıyor bezine.lazimliga oturuyor cisini yaptım bak diyor ama altında bez var ve dediğini yapıyor evet boyle olacak kizim diyorum ama bezsiz hiç oturmadı lazimligina.bana bi yol gösterir misiniz?

  6. Benim kızım biraz 3 yaşında bizde bu yaz başı bezden çıktık, Ama hata benim Dışardan söylemlerden dolayı ben 1 yaşını bitirince eğitim vermek istedim çocuğumun böyle talebide yoktu bu kendisinde böyle bir korku yarattı ve hep eğitim denemelerimi red etti. Enson yaz başında eğitime olumlu yanıt verdi . Ama adaptöre oturmayı red etti en başta biz lazımlık kullandık. Korkusunu yendi şimdi klozete oturabiliyor. Kendisinin büyüdüğü anlıyor artık ben abla oldum diyor 🙂

  7. merhaba inci hnm sizi ve bebeğinizin gelişimini özenle takip ediyorum benim bebeğimde mavinin yaş grubunda bende çocuk gelişimcisiyim fakat oğlumda wc eğitimde tıkandım kaldım oğlumun kakasını ve çişini söylemesi güzel geldiğinde klozetine gidip oturmasıda güzel fakat yapmadan kalkıp kıyafetlerinden birini getirip giydirtip ona yapmaya çaşması pekte güzel deil bu konuda sizinle iletişime geçip konuşup yardım almak isterim… bizde yaşasın bezsiz hayat demek istiyoruz….

  8. İnci hanım Merhaba..pedagog konusunda yardımcı olabilir misiniz rica etsem? Kime gidebiliriz? ist da yaşamadığım için bilemiyorum sizin seçiminize güveniyorum

  9. Bizde yeni bıraktık zorlamaya gerek yok çocuk hazır olunca gerçekten bu süreç kolay oluyor ve her dakika çişin varmı? sorusu gercekten çocukları inatla altına yapma isteği uyandırıyor 🙂 buarada dışarıda kullanılan portatif lazımlık bana göre alınması gereken en önemli ürün kendisini favorim olarak liste başı yaptım çok memnunuz 😉 sevgiler

  10. Inci hanım çiş eğitiminiz gerçekten çok güzel bize de Işık tutacak inşallah ama kaka eğitiminden bahsetmemişsiniZ biraz da ondan bahsederseniz çok sevinirim

  11. Sizin instagramdan takipçinizim.tuvalet eğitimi başlangıçimiz sizin bu paylaşımınızi gormemle oldu.kızım 27 aylık bugün 2. Günümüz maşallah çok guzel ilerliyoruz.paylaşımıniz icin teşekkürler.gerçekten çok yararlı Kori benim icin.nn1

  12. Komşumun kızı da 23 aylıktı bezi bıraktığında ama benim oğlum 30 aylık ve hala bezli 🙂 kendim psikolog olduğum için biliyorum çocuğun hazır olması gerek.. Mesela hala her sabah bezimiz çişli uyanıyoruz, bezden hiiiç rahatsız olmuyor. Sadece anne kaka diyip bezini değiştiriyor.. Ben de acaba en doğru zaman ne zaman diye kolluyorum ve sorduğum herkes onun bezini istememesi lazım her çocuğun farklı diyor.. Kendim uzman psikolog olmama rağmen hatta çocuk psikologu bazı durumlarda teori ve pratiğin çakıştığını görüyorum en iyisi tüm annelere sorup tek tek en iyi yöntemi belirleyebilmek.. Size geçmiş olsun, darısı bize 🙂 bizim alacağımız büyük hediyeler tuvaletle değil tekerlekli ilgili olur artık 🙂 erkek çocukları konuşmada olduğu gibi tuvalette de daha yavaş 🙂

  13. Merhaba İnci Hanım,
    Yazınız ve yaklaşımınz gerçekten uol gösterici.
    Pedagog ile ilgili bir yazı ve tavsiye de iletebilirseniz ne harika olur..
    Zira benim de 10 aylık bir oğlum var ve her ay bedensel kontrole götürürken zihinsel olarak da neler olduğunu bilmeyi isterdim. Acaba doğru yolda mı gidiyoruz, anneliği becerebiliyor muyum, minik yavruma bu dünyada yeterince yardımcı olabiliyor muyum bilmek isterdim..
    Psikologa karsı bir ülkenin evlatları olarak pedagoga illa ki bir sorun olunca gidilmesi gerektiği düşünüldüğü için bununla ilgili bir paylaşım eminim ki yine yol gösterici olacaktır.

    Teşekkürler şimdiden…

  14. Harikasınız..Biz daha tuvalet eğitimine başlamadık, ama merak ettim, okudum.. Çok hoşuma gitti ve çok keyif aldım..Yaptıklarınızı ben de uygulamak isterim, zamanı geldiğinde yine bu kısma bakıcam kesinlikle..Güzel enerjiniz hiç bitmesin, sevgiler..

  15. Ne güzel anlatmissiniz bu sureci bizde bugun basladik daha oncede denedim ama benim oglumda tutuyo ne altina ne de tuvalete yapmiyo.bende karni agrir kabiz olur diye hep geri taktim bezi.ama bugun kararli davrandim tuvalete hic yapmadi altina yap oglum dedim yapti en azindan cis yaptigini gorsun istedim yarina allah buyuk umarim bian once atlatiriz bizde bu sureci. 🙂 sevgiler inci hnm.

  16. Mrh inci hanım.yazınızı okuyunca cis eğitiminde ne kadar yanlış yaptığımızı anladım.kızım 23 aylıkken bi deneyelim diye başladık eğitime hemen cisini ve kalmasını tuvalete yaptı.hafta sonu 2 gün pekiştirdik.hafta içi bakan kişi dışarı çıktığında,uykuya yatarken bez bağlayınca bi bocalama yaşadık sonra tatil derken yarım kaldı.tatilden sonra gelince tekrar başladık bu sefer lazimlik aldık her seferinde cis geldi diyo lazimliga oturuyoz yok tuvalete gidiyoruz suyla oynayıp cikiyo,klozete gidiyoruz oturmuyo,gün içinde hep tutmuş oluyor,işten geliyorum hala yapmıyor.ama bu arada kivraniyo cis diye,yemek yiyemiyor,uyuyamiyo.en son esimde bende dayanamadik bez bagladik.bagladigimiz halde yapmıyor ve ağlıyor en sonunda bezine yapmaya ikna oldu iki gundur bez tekrar bağlı.anladım ki bende eğitime hazır değilim. Yazdiklariniz çok aydınlattı beni.şimdi tekrar ne zaman baslayacagi mi bilmiyorum:(( ne tavsiye edersiniz nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz.

  17. inci hanim merhaba ogluma tuvalet egitimine basladik bugun 2.gun ve 30 ayligiz konusma becerisi harika renklerin bir kismini dogru soyluyor ve yukaridaki testtekilerin hepsi olumlu sekilde yapabiliyor ama tuvalete cicini yapmak istemiyor ne yapmam nasil davrnmam lazim

  18. merhaba inci hanım çok güzel anlatmışsınız bu süreci ama ikizlerim var su an 19 aylıklar yaz döneminde bıraktırmak istiyorum . ben çalışan bir anneyim yaz tatilim var . ama ikisi aynı anda gözümde büyüyor. ya ikisi de aynı zamanda tuvalete gitmek isterese ya da diğeri tutamaz sa kızlarımdan biri su içerek uyuyor ve gece ben onun bezini değiştiriyorum. su içmeyi bıraktırmalımıyım nasıl yapmam gerekiyor.

  19. Çok güzel anlatmışsın iz benim kizim da 18 aylıkken istemedi 1 ay boyunca çiş ve kaka deyince bezi çıkarıyordum.şuanda 19 aylik ve 1 haftadir ne gece ne gündüz bez yok hayatımızda ama gerçekten zor bu süreç önce meme şimdi bez sabır gerçekten

  20. Merhaba İnci hanım. Bizim de tuvalet eğitimine başlama zamanımız geliyor sanırım. 🙂 26 aylık bir kızım var. Geçen gün ‘tuvalete yapiyim mi ?’ dedi. 🙂 ben de bezini çıkarttım, klozete oturttum.. acayip hoşuna gitti..ve eşimle dedik ki ; sanırım zamanı geldi.. Daha önceden sizin bu yazınızı okumuş ve çok beğenmiştim; nasıl yapmalı, neler almalı gibi sorularımın en güzel cevapları kesinlikle bu yazıda diyip açtım okudum yine.. ve gerçekten yine hayran kaldım..Herşeyi not aldım..eşime de okuyacağım..Bu süreci bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz, çook çok faydalı bilgiler gerçekten..:) Sevgiler..

  21. Merhaba, gerçekten çok faydali bir yazi olmus. Bilgilendirme icin tesekkur ederim. Benim oglum 21 aylik. Bezini cogu zaman çıkarıyor ama henuz hic konuşamıyor. Erken mi acaba ? Yaz dönemi tam zamani gibi, kışın zor olur mu acaba?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir